Voordelen voor je kindje

Borstvoeding geeft veel voordelen voor je kindje! Waar zal ik eens beginnen? Samengevat geef je je kindje door middel van borstvoeding de beste kans op een goede groei, ontwikkeling en gezondheid. Dus ongeacht hoe lang of hoe kort je borstvoeding geeft: elke druppel telt!

Perfecte afstemming

Moedermelk is perfect aangepast op wat je kindje nodig heeft. Zelfs voor kindjes die te vroeg (prematuur) geboren zijn, past je lichaam je melk aan! Juist dan is het nóg belangrijker om je melk aan je kleintje te geven.

Bescherming tegen ziekte

Borstvoedingskinderen zijn minder (vaak) ziek. Ongeveer 80% van de cellen in moedermelk zijn cellen die bacteriën, schimmels en virussen doden. Moedermelk beschermt zodoende tegen onder andere longontsteking, botulisme, bronchitis, stafylokokken infecties, griep, oorontstekingen en mazelen. 

Kinderen die borstvoeding krijgen, zullen deze ziekten over het algemeen niet of minder vaak krijgen en als ze ziek zijn, zal dit minder heftig verlopen dan bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Daarbij komt nog dat moeders antistoffen aanmaken tegen alle ziektes die aanwezig zijn in hun omgeving. Als er dus griep heerst, maak je als moeder antistoffen, zodat je kindje al wat weerstand hier tegen bouwt. 

Borstvoeding is dus ook (juist) na 6 maanden heel zinvol, omdat kinderen dan steeds meer in contact komen met bacteriën van andere kindjes en omgevingen.

Minder kans op wiegendood

Iedere maand borstvoeding verkleint de kans op wiegendood met 50% in vergelijking met kunstvoeding.

Minder kans op maag- en darmklachten

Moedermelk is licht verteerbaar. Dit betekent niet dat je dus extra veel moedermelk nodig hebt (juist minder in vergelijking met kunstvoeding!), maar dat het makkelijk door het lichaam van je kindje wordt opgenomen en verwerkt. Hierdoor zal je kleintje minder maag- en darmklachten hebben.

Bescherming tegen kanker

Borstvoeding verkleint de kans op het krijgen van verschillende soorten (kinder)kanker. Hierbij geldt, hoe langer hoe meer bescherming. Voor meisjes wordt de kans om later borstkanker te krijgen, verkleind wanneer ze borstvoeding drinken.

Bescherming tegen ziekte van Crohn

Borstvoeding beschermt tegen de ziekte van Crohn, omdat het de darmwand het beste in tact houdt en voor de juiste (goede) bacteriën zorgt.

Minder kans op overgewicht

Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben in hun jeugd minder kans op overgewicht dan kinderen die kunstvoeding krijgen. In de eerste 3-4 maanden zijn kunstvoedingskinderen over het algemeen wat lichter dan borstvoedingskinderen en daarna draaien de zaken zich om.

Goede ontwikkeling kaak- en tongspieren

Borstvoeding zorgt voor een betere ontwikkeling van de kaak- en tongspieren. Hierdoor heeft je kleintje een betere spraakontwikkeling en mondmotoriek.

Betere smaakontwikkeling

Moedermelk smaakt elk moment van de dag anders, doordat je als moeder natuurlijk verschillende dingen eet en drinkt en omdat je kleintje op verschillende tijdstippen drinkt. Flesvoeding smaakt altijd hetzelfde. Het is bekend dat borstvoedingskinderen op latere leeftijd een betere smaakontwikkeling hebben, omdat zij in de baarmoeder en door de moedermelk al met diverse smaken in aanraking zijn gekomen. Wist je dat de meeste kinderen gek zijn op borstvoeding wanneer je knoflook hebt gegeten?!

Puur en organisch product

Moedermelk bevat geen kunstmatige groeihormonen en genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Bovendien is het soorteigen melk, dus sluit moedermelk het beste aan bij de behoeften van je kindje. De WHO adviseert zelfs om eerst donormelk te zoeken en dan pas aan kunstvoeding te denken wanneer je zelf geen borstvoeding kunt of wilt geven, of wanneer je onvoldoende hebt.

Et cetera!

Er zijn nog veel meer voordelen van borstvoeding voor je kleintje te bedenken! Wanneer je een aantal specifieke vragen hierover hebt, kun je gerust contact opnemen met Borstvoedingspraktijk Voor jou.