Voordelen voor jou

Borstvoeding heeft niet alleen voordelen voor je kindje, maar ook veel voordelen voor jou! Lees snel verder.

Handig!

Geen gesleep met flesjes en poedermelk, geen eindeloze zoektocht naar opwarmmogelijkheden, etc. Borstvoeding heb je altijd bij je en op de juiste temperatuur, je hebt altijd één hand vrij (want je hoeft geen fles vast te houden) en borstvoeding zit bovendien in een aantrekkelijke verpakking!

Minder kans op kanker

Door het geven van borstvoeding wordt je kans op borst-, baarmoeder- en eierstokkanker voor de menopauze (overgang) verkleind. Hierbij geldt: hoe eerder je start, hoe langer je voedt en hoe meer kinderen je borstvoeding geeft, des te kleiner de kans.

Troost!

Borstvoeding is de beste en makkelijkste manier om je kindje te troosten. Wanneer je kindje pijn heeft, veel nieuwe dingen ontdekt en even veiligheid zoekt bij mama, moe is, etc. De geborgenheid, de oxytocine die vrijkomt (waardoor jij en je kindje extra binding krijgen en dat een fijn gevoel geeft) en het moment van liefdevolle aandacht doen in korte tijd een heleboel. Een kleine moeite met een perfect resultaat…

Calorieënvreter 

Borstvoeding geven kost de moeder ongeveer 500 kilocalorieën extra per dag. Dit hoef je er niet persé bij te eten, omdat je lichaam in de zwangerschap al reserves opslaat. Eet en drink gewoon naar behoefte. Moeders die borstvoeding geven, verliezen in het algemeen sneller gewicht dan kunstvoedende moeders.

Kostenbesparend

Borstvoeding is heel wat goedkoper (zo niet gratis) dan kunstvoeding. Ook als je hierbij de huur of aanschaf van een kolf (€25-€350) en eventueel de kosten van een consult van de lactatiekundige (grotendeels vergoed door verzekeraar) bij meerekent. In 1990 werden de kosten voor 1 jaar kunstvoeding rond de €850 geschat. Als je daar de kosten voor ziekteverzuim en artsen-/ziekenhuisbezoek bij optelt, kan het bedrag oplopen tot zo’n €1900. Kun je nagaan wat de kosten tegenwoordig zullen zijn…

Milieubesparend

Borstvoeding is beter voor het milieu. Voor het maken, verpakken en klaarmaken van kunstvoeding zijn heel wat milieubelastende (wegwerp)materialen nodig. Voor borstvoeding heb je in het gunstigste geval niets nodig. Mocht je kolven, dan heb je voornamelijk te maken met duurzame materialen die lang meegaan.

Minder kans op botontkalking

Borstvoeding verkleint de kans op osteoporose (botontkalking) na de menopauze (overgang).

Minder bloedingen

Door borstvoeding trekt je baarmoeder beter samen, waardoor bloedingen na de bevalling minder vaak voorkomen en minder ernstig verlopen. Je baarmoeder is al snel weer klein na de bevalling.

Et cetera!

Er zijn nog veel meer voordelen van borstvoeding voor jou als moeder te bedenken! Wanneer je een aantal specifieke vragen hierover hebt, kun je gerust contact opnemen met Borstvoedingspraktijk Voor jou.