Flesweigeren

Omdat het drinken uit een flesje een heel andere techniek is dan drinken aan de borst, komt het voor dat sommigen kindjes soms niet goed weten wat ze met de fles aan moeten. Veel ouders willen dus graag gaan oefenen voor het moment dat ze weer eens langer de deur uit gaan of hun werk weer oppakken.

Oefening baart kunst

Oefenen kun je het beste doen vanaf een week of 5-6 na de geboorte. Voorwaarde voor het oefenen met de fles is dat de borstvoeding goed loopt en dat je kindje goed aan de borst drinkt. Bij het veel eerder starten met oefenen, is men bang voor zuigverwarring en wanneer je veel later begint, vergroot het de kans dat je kindje de fles helemaal niet meer wil.

Wanneer je begint met oefenen, is het goed om dit elke dag of om de dag te doen, zodat je kindje er vaardig in wordt en blijft.

Fabeltje

‘Laat je kindje maar flink hongeren, dan wil hij de fles op een gegeven moment echt wel!’

Juist het tegenovergestelde is waar! Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag nieuwe dingen leren. Dat gaat niet zo goed als je kindje hongerig en gestrest is, of als hij juist een lekkere volle buik heeft. Zorg ervoor dat je kindje ontspannen is, bijvoorbeeld wanneer hij net aan één borst al even heeft gedronken, of wanneer hij nog niet te lang geleden een voeding heeft gehad en een beetje slaperig is.
Zie het oefenen ook als een leerproces. 15-25cc per keer in een flesje is voldoende om mee te oefenen. Het hoeft geen volledige voeding te zijn. Leer de voedingssignalen van je kindje zien. Ontspan, heb geduld en leg de lat niet te hoog. 

Elke dag heb je samen weer een nieuwe kans om te oefenen.

Voor je begint

Probeer, elke keer als je een nieuwe aanpak hebt, dit een paar dagen achter elkaar. Te snel wisselen van aanpak kan voor beide partijen stressvol zijn en geeft ook geen goed beeld of een gekozen manier ècht niet werkt, of toevallig een keertje niet het juiste gedrag gaf.
 • Geef elke dag of om de dag een keer een flesje, je hoeft dit echt niet elk voedingsmoment te doen
 • Biedt het flesje aan als je kindje nog half slapend is
 • Biedt het flesje aan als je kindje toe is aan een voeding, of juist als hij al één borst gedronken heeft
 • Laat een ander de fles geven: papa, oma, de oppas, etc. Wanneer dit niet meteen werkt, zorg er dan voor dat je niet in dezelfde kamer bent
 • Wil je graag gewoon weer de borst geven nadat je oefende met het flesje? Wacht een kwartiertje en geef dan de borst. Na dat kwartiertje legt je kindje geen link meer tussen dat flesje en de borst achteraf
 • Leer de voedingssignalen van je kindje te zien en laat anderen, die de fles aan je kindje moeten gaan geven, deze voedingssignalen ook leren (vroege hongersignalen: wanneer een kindje het handje richting de mond beweegt, daar eventueel al op begint te sabbelen en/of onrustig wordt en begint te 'zoeken' met het hoofd)

Diverse manieren om de fles te geven

Morbi in sem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.


" Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip tisci elit. Nunc finibus erat enim, et elementum."

Tabitha Smith

Optie 1 - Je kindje steeds korter laten drinken

 • Je kindje aan beide borsten aanleggen, maar stoppen met voeden tot de spanning bij beide borsten er af is.
 • Tijdens het voeden kun je eventuele harde plekken mee masseren/leegdrukken richting de tepel.
 • De rest van de voedingsbehoefte van je kindje aanvullen met gekolfde melk uit je voorraad of kunstvoeding.

Optie 2 - Een voeding laten vervallen
 • Laat een voeding vallen die toch al niet zo lekker liep, of waarbij het je beter uitkomt als die zou vervallen. Vervang deze voeding door een flesje gekolfde melk uit je voorraad of een flesje kunstvoeding.
 • Je borsten mogen iets gestuwd aanvoelen (dit helpt de productie te remmen), maar bij pijn of harde, rode plekken kun je het beste de spanning even van je borsten kolven (dus niet totdat ze helemaal soepel zijn; dan stimuleer je weer teveel).
 • Als je deze methode kiest, kun je het beste per week 1 voeding afbouwen. Soms kan het iets sneller, soms doe je er wat langer over (bijv. bij pijn of harde, rode plekken).
 

Afbouwen terwijl je kolft

Optie 1 - Spanning er af kolven
 • Kolven tot de spanning bij beide borsten er af is en eventuele harde plekken niet meer voelbaar zijn.
 • Tijdens het kolven kun je eventuele harde plekken mee masseren/leegdrukken richting de tepel.

Optie 2 - Tussentijd verlengen en kolftijd verkorten

 • Steeds iets korter kolven
 • De tijd tussen de kolfmomenten voorzichtig verlengen.

Optie 3 - Steeds minder mL's kolven

 • Kolf een aantal dagen iets minder ml’s per kolfbeurt. 
 • Als dat een aantal dagen goed gaat, probeer je weer een aantal ml’s minder dan de week er voor.

Optie 4 - Kolfmoment laten vervallen

 • Laat een kolfmoment vallen dat toch al niet veel opbracht, of waarbij het je beter uitkomt als die zou vervallen.
 • Je borsten mogen iets gestuwd aanvoelen (dit helpt de productie te remmen), maar bij pijn of harde, rode plekken kun je het beste de spanning even van je borsten kolven (dus niet totdat ze helemaal soepel zijn; dan stimuleer je weer teveel).
 • Als je deze methode kiest, kun je het beste per paar dagen 1 kolfmoment afbouwen. Soms kan het iets sneller, soms doe je er wat langer over (bijv. bij pijn of harde, rode plekken).

Overige melkremmende middelen

Wanneer de bovenstaande methoden onvoldoende werken, zijn er gelukkig nog andere manieren om de borstvoeding af te bouwen. Deze methoden zijn echter een stuk sterker en het is hierna vaak veel moeilijker om je melkproductie weer goed op gang te krijgen als je je bedenkt. Wanneer je dus twijfelt of je wel wilt stoppen, kun je beter even overleggen met je lactatiekundige om een passend plan te bedenken.

Hormoonhoudende anticonceptie
Wanneer de bovenstaande opties niet snel genoeg gaan, kun je overwegen (weer) te starten met een anticonceptiepil die oestrogeen bevat.

Kruidenthee
Je kunt ook een paar maal per dag thee van saliekruid of munt drinken. Let hierbij op! Wanneer je zwanger zou kunnen of willen zijn, staat het saliekruid bekend om een verhoogde kans op een miskraam.
Thee van saliekruid werkt vaak erg goed om af te bouwen:
 • Paar kopjes per dag, een aantal dagen achter elkaar. Stop vervolgens een paar dagen en kijk hoe het gaat. Zo nodig herhalen.
 • 125-250ml per dag geeft het beste effect.
 • Voorzichtigheid geboden bij epilepsie.
Kruidenpreparaat
Je kunt tevens het middel Phytolacca Decandra D6 nemen. Vraag je lactatiekundige om de dosering die het beste bij je situatie past. Het middel heeft namelijk een vrij sterke werking.

Copywright