Feiten & fabels

Waar of niet waar?

Helaas zijn er nog veel fabels over borstvoeding in de omloop. Veel hiervan berusten op de ideeën van vroeger of aannames. Zelfs hulpverleners zullen misschien nog deze fabels aan je vertellen. Wanneer je twijfelt over een advies dat je hebt gekregen, kun je altijd contact opnemen met Borstvoedingspraktijk Voor Jou.

Tip! Betrouwbare informatie over borstvoeding, vind je o.a. op de volgende websites:

"Mijn kindje groeit niet goed, dus mijn melk bevat niet genoeg voedingsstoffen; ik kan beter overstappen op kunstvoeding.

Moedermelk bevat altijd genoeg voedingsstoffen. Zelfs moeders die ondervoed zijn, zoals bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden, zullen nog voor lange tijd voldoende voedingsstoffen in hun melk hebben. Wanneer je kindje niet goed groeit, is er bijna altijd iets anders aan de hand waardoor hij niet genoeg melk binnenkrijgt. Bijvoorbeeld een fout bij het aanhappen, voeden op vaste tijden, of een lichamelijke oorzaak bij je kindje. Vraag in het geval van onvoldoende groei altijd de lactatiekundige om hulp.

"Ik heb een grote baby gekregen; ik voed hem maar niet te vaak om te voorkomen dat hij dik wordt.

Iedere baby mag onbeperkt toegang tot de borst hebben. Juist als een baby te klein of te groot is, zou hij extra mogen drinken. Een te kleine baby moet groeien en een te grote baby heeft voedingsstoffen nodig om zijn lijfje van genoeg energie te voorzien. Anders wordt hij koud, sloom en valt hij te veel af. Allemaal grote gezondheidsrisico’s voor een pasgeborene. Het idee dat vroeger heerste dat grote baby’s ‘op dieet’ moeten, is dus flink achterhaald…

"Ik rook dus ik kan maar beter geen borstvoeding geven.

Juist als je rookt, zou je borstvoeding moeten geven!

Het is waar dat je een bepaalde mate van nicotine aan je kindje doorgeeft via de moedermelk. Je kunt dit beperken door meteen na de borstvoeding te roken, zodat er zoveel mogelijk tijd tussen het roken en de volgende voeding zit. Na anderhalf uur is de concentratie nicotine tot een minimum gedaald. De nicotine wordt overigens niet makkelijk door het lijfje van je kindje opgenomen en verdwijnt gelukkig ook grotendeels weer. Andere stoffen uit sigarettenrook, zoals nitraten en nitrieten komen ook in de moedermelk, maar het kankerverwekkende nitrosamine wordt echter weer niet in moedermelk aangetroffen.

Maar... de overige schadelijke stoffen van roken komen ook bij je kindje terecht wanneer je deze de fles geeft, omdat de kleine stofdeeltjes van tabak in je kleding, omgeving en adem zitten.

Wèl bereiken alle levende afweerstofjes je kindje via je moedermelk, waardoor deze beter beschermd is tegen ziekte. Iets dat je kindje goed kan gebruiken, omdat o.a. de kans op (chronische) luchtweginfecties en wiegendood toenemen als je als ouder rookt. Moedermelk helpt deze risico’s te verminderen!

"Wanneer een arts of andere hulpverlener adviseert om kunstvoeding te geven, kan ik dit advies maar beter opvolgen, want zij zijn het meest deskundig op het gebied van borstvoeding.

Artsen en andere hulpverleners weten heel veel en borstvoeding beslaat maar een piepklein gedeelte van alles wat ze in de basis moeten weten. De kennis van een lactatiekundige over borstvoeding gaat verder dan die van de verloskundige, kraamverzorgende, huisarts, kinderarts of consultatiebureauverpleegkundige.

Als je dus nieuwe medicijnen krijgt, als je kindje diarree heeft of er is iets anders waardoor een hulpverlener je kunstvoeding adviseert, vraag dan een lactatiekundige om advies. Zelfs artsen vragen de lactatiekundige wel eens om hulp of meer informatie. De lactatiekundige is immers dé specialist op het gebied van borstvoeding. Ik kan kijken naar alternatieve medicijnen, of meedenken over een meer passende oplossing.

"Ik geef geen borstvoeding, want daar krijg je hangborsten van!

Van borstvoeding krijg je géén hangborsten. Juist het geven van borstvoeding is voor het herstel van je borsten het beste. Op deze manier komen ze langzaam aan weer in hun oude conditie. Een klein deel van de vrouwen krijgt toch ‘hangborsten’. Dit heeft te maken met erfelijke aanleg en met de zwangerschap; een periode waarin je borsten flink kunnen groeien. Dus of je nu kunst- of borstvoeding geeft, je borsten zullen toch wat veranderen. Een zwangerschap kun je namelijk niet even overslaan…

"Van borstvoeding krijg je minder zin in seks...

Een zorg van veel mannen (en vrouwen). Echter is juist het stofje dat bij borstvoeding vrijkomt, oxytocine, verantwoordelijk voor een tóename in zin in seks. Wanneer je merkt dat dit helemaal niet zo is, heeft dat vaak te maken met de drukte en vermoeidheid van het nieuwe ouderschap. Zowel jij als je partner kunnen hier flink last van hebben. Het maakt dus niet uit of je borst- of kunstvoeding geeft. En wanneer alles een beetje op zijn plek valt en er voorzichtig een ritme en handigheid in de zorg te ontdekken valt, komt de zin in seks vaak ook weer helemaal goed. Zorg wel altijd voor bescherming wanneer je niet (snel) weer zwanger wilt worden! Borstvoeding verkleint de kans op zwangerschap doordat het een eisprong onderdrukt, maar geeft absoluut geen 100% garantie!

"Ik heb een borstoperatie gehad en de arts vertelde mij dat ik dus geen borstvoeding kan geven.

Veel vrouwen die een borstoperatie hebben gehad, kunnen borstvoeding geven. Afhankelijk van de soort operatie en de reden hiervoor, kun je volledig dan wel deels borstvoeden. Wanneer je geopereerd bent aan je borsten kun je het beste Borstvoedingspraktijk Voor jou even om advies vragen. Samen kunnen we dan kijken of en hoe jij het beste borstvoeding kunt gaan geven en of je eventueel nog wat voorbereidingen kunt treffen.

"Wanneer ik borstvoeding geef, kan ik nooit een glaasje alcohol drinken...

Ook al is voorzichtigheid geboden, een glaasje af en toe is geen probleem. Wel moet je er zeker van zijn dat er minimaal 3 uur tussen twee voedingen zit en dat je niet drinkt wanneer je kort geleden bevallen bent. Voedt je kindje uitgebreid vóór je een glaasje alcohol neemt. Wanneer je kindje een paar uur later wakker wordt, is de alcohol voor een groot deel al weer uit je lijf verdwenen. Wanneer je twijfelt, kun je ook altijd even kolven en dit per flesje geven als je kindje (toch eerder) wakker wordt.

"Ik gebruik medicijnen, heb een handicap, of moet een medisch onderzoek met straling of contrastvloeistof ondergaan; ik moet dus stoppen met borstvoeding!

Gelukkig gaat borstvoeding in heel veel gevallen goed samen met medicatie, een handicap of ziekte, of een medisch onderzoek.

In het geval van medicatie kan ik voor je uitzoeken of er een risico bestaat voor je kindje, zo ja, of er een geschikt alternatief is waarmee je naar je arts kunt gaan voor overleg.
Met een beetje creativiteit en samen brainstormen kun je als moeder met een handicap of ziekte ook prima borstvoeding geven! In sommige gevallen kunnen de stoffen en hormonen die tijdens de borstvoedingsperiode vrij komen zelfs een gunstig verloop hebben op de klachten.
En mocht je een medisch onderzoek krijgen, weet dan dat je in veel gevallen gewoon door kunt gaan met borstvoeding! Soms is het nodig om de melk voor een paar uur af te kolven en weg te doen, maar vaak is er een geschikt alternatief en wil men graag met je meedenken. Ook in het geval van narcose mag je meestal gewoon weer voeden zodra je zelf goed aanspreekbaar bent en mag eten/drinken.


Bel gerust met Borstvoedingspraktijk Voor Jou wanneer je wilt overleggen.