De kracht van borstvoeding

The first 3 weeks of breastfeeding are the hardest
After 6 weeks it starts getting easier
By 3 months you feel sorry for moms who have to make formula...

Logisch?!

Waarom zou je borstvoeding geven? Waarom eigenlijk niet...? Allereerst is je lijf er op gebouwd: je hebt er aanleg voor! Al voordat je zelf geboren wordt, is je lijf al druk bezig met de aanleg van de eerste melkkiemen. In je pubertijd en met name je zwangerschap maakt je lichaam dit mooie proces af. Dit kun je goed merken: je borsten worden in meer of mindere mate groter, lekken soms misschien al wat melk, je tepels worden groter en donkerder en je borsten voelen anders aan.


Borstvoeding is dan ook een logische stap na je bevalling. Moedermelk is de enige melk die perfect aansluit bij wat je kindje nodig heeft. Logisch dat de kunstvoedingsfabrikanten deze mooie vloeistof zo goed mogelijk willen namaken. Tot op heden is het gelukt om in kunstvoeding ± 45 ingrediënten (waarvan er echter een paar niet in moedermelk voorkomen) na te bootsen. Jouw eigen melk bevat maar liefst 234 ingrediënten, die continue van samenstelling wisselen om zo goed mogelijk aan de behoeften van je kindje te kunnen voldoen! En nog steeds worden er nieuwe stoffen ontdekt die in moedermelk zitten.

Met de juiste hulp, informatie, voorbereiding en – heel belangrijk – vertrouwen in jezelf, kan 98% van de vrouwen gewoon borstvoeding geven. Wanneer je zorgt voor een netwerk om je heen dat, net als jij, in borstvoeding gelooft, zal je zien dat het de investering waard is en al snel heel makkelijk wordt. Ik help je hier graag bij, zodat je borstvoeding kunt geven zoals jij dat wilt!

Voordelen voor je kindje

Perfecte afstemming

Borstvoeding geeft veel voordelen voor je kindje! Waar zal ik eens beginnen? Samengevat geef je je kindje door middel van borstvoeding de beste kans op een goede groei, ontwikkeling en gezondheid. 
Dus ongeacht hoe lang of hoe kort je borstvoeding geeft: elke druppel telt!  


Moedermelk is perfect aangepast op wat je kindje nodig heeft. Zelfs voor kindjes die te vroeg (prematuur) geboren zijn, past je lichaam je melk aan! Juist dan is het nóg belangrijker om je melk aan je kleintje te geven.Bescherming tegen ziekte

Borstvoedingskinderen zijn minder (vaak) ziek. Ongeveer 80% van de cellen in moedermelk zijn cellen die bacteriën, schimmels en virussen doden. Moedermelk beschermt zodoende tegen onder andere longontsteking, botulisme, bronchitis, stafylokokken infecties, griep, oorontstekingen en mazelen.

Kinderen die borstvoeding krijgen, zullen deze ziekten over het algemeen niet of minder vaak krijgen en als ze ziek zijn, zal dit minder heftig verlopen dan bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Daarbij komt nog dat moeders antistoffen aanmaken tegen alle ziektes die aanwezig zijn in hun omgeving. Als er dus griep heerst, maak je als moeder antistoffen, zodat je kindje al wat weerstand hier tegen bouwt.

Borstvoeding is dus ook (juist) na 6 maanden heel zinvol, omdat kinderen dan steeds meer in contact komen met bacteriën van andere kindjes en omgevingen.

Minder kans op wiegendood

Iedere maand borstvoeding verkleint de kans op wiegendood met 50% in vergelijking met kunstvoeding.

Minder kans op maag- en darmklachten

Moedermelk is licht verteerbaar. Dit betekent niet dat je dus extra veel moedermelk nodig hebt (juist minder in vergelijking met kunstvoeding!), maar dat het makkelijk door het lichaam van je kindje wordt opgenomen en verwerkt. Hierdoor zal je kleintje minder maag- en darmklachten hebben.

Bescherming tegen kanker

Borstvoeding verkleint de kans op het krijgen van verschillende soorten (kinder)kanker. Hierbij geldt, hoe langer hoe meer bescherming. Voor meisjes wordt de kans om later borstkanker te krijgen, verkleind wanneer ze borstvoeding drinken.

Bescherming tegen Crohn

Borstvoeding beschermt tegen de ziekte van Crohn, omdat het de darmwand het beste in tact houdt en voor de juiste (goede) bacteriën zorgt.

Minder kans op overgewicht

Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben in hun jeugd minder kans op overgewicht dan kinderen die kunstvoeding krijgen. In de eerste 3-4 maanden zijn kunstvoedingskinderen over het algemeen wat lichter dan borstvoedingskinderen en daarna draaien de zaken zich om.

Goede ontwikkeling kaak- en tongspieren

Borstvoeding zorgt voor een betere ontwikkeling van de kaak- en tongspieren. Hierdoor heeft je kleintje een betere spraakontwikkeling en mondmotoriek.

Betere smaakontwikkeling

Moedermelk smaakt elk moment van de dag anders, doordat je als moeder natuurlijk verschillende dingen eet en drinkt en omdat je kleintje op verschillende tijdstippen drinkt. Flesvoeding smaakt altijd hetzelfde. Het is bekend dat borstvoedingskinderen op latere leeftijd een betere smaakontwikkeling hebben, omdat zij in de baarmoeder en door de moedermelk al met diverse smaken in aanraking zijn gekomen. Wist je dat de meeste kinderen gek zijn op borstvoeding wanneer je knoflook hebt gegeten?!

Puur en organisch product

Moedermelk bevat geen kunstmatige groeihormonen en genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Bovendien is het soorteigen melk, dus sluit moedermelk het beste aan bij de behoeften van je kindje. De WHO adviseert zelfs om eerst donormelk te zoeken en dan pas aan kunstvoeding te denken wanneer je zelf geen borstvoeding kunt of wilt geven, of wanneer je onvoldoende hebt.

Et cetera...

Er zijn nog veel meer voordelen van borstvoeding voor je kleintje te bedenken! Wanneer je een aantal specifieke vragen hierover hebt, kun je gerust contact opnemen met Borstvoedingspraktijk Voor Jou.

Voordelen voor jou als moeder

Handig!

Borstvoeding heeft niet alleen voordelen voor je kindje, maar ook veel voordelen voor jou! 

Geen gesleep met flesjes en poedermelk, geen eindeloze zoektocht naar opwarmmogelijkheden, etc. Borstvoeding heb je altijd bij je en op de juiste temperatuur, je hebt altijd één hand vrij (want je hoeft geen fles vast te houden) en borstvoeding zit bovendien in een aantrekkelijke verpakking!

Borstvoeding is ook nog eens de beste en makkelijkste manier om je kindje te troosten. Wanneer je kindje pijn heeft, veel nieuwe dingen ontdekt en even veiligheid zoekt bij mama, moe is, etc. De geborgenheid, de oxytocine die vrijkomt (waardoor jij en je kindje extra binding krijgen en dat een fijn gevoel geeft) en het moment van liefdevolle aandacht doen in korte tijd een heleboel. Een kleine moeite met een perfect resultaat. 

Minder kans op kanker

Door het geven van borstvoeding wordt je kans op borst-, baarmoeder- en eierstokkanker voor de menopauze (overgang) verkleind. Hierbij geldt: hoe eerder je start, hoe langer je voedt en hoe meer kinderen je borstvoeding geeft, des te kleiner de kans.

Minder bloedingen

Door borstvoeding trekt je baarmoeder beter samen, waardoor bloedingen na de bevalling minder vaak voorkomen en minder ernstig verlopen. Je baarmoeder is al snel weer klein na de bevalling.

Calorieënvreter

Borstvoeding geven kost de moeder ongeveer 500 kilocalorieën extra per dag. Dit hoef je er niet persé bij te eten, omdat je lichaam in de zwangerschap al reserves opslaat. Eet en drink gewoon naar behoefte. Moeders die borstvoeding geven, verliezen in het algemeen sneller gewicht dan kunstvoedende moeder.

Kostenbesparend

Borstvoeding is heel wat goedkoper (zo niet gratis) dan kunstvoeding. Ook als je hierbij de huur of aanschaf van een kolf (€25-€350) en eventueel de kosten van een consult van de lactatiekundige (grotendeels vergoed door verzekeraar) bij meerekent. In 1990 werden de kosten voor 1 jaar kunstvoeding rond de €850 geschat. Als je daar de kosten voor ziekteverzuim en artsen-/ziekenhuisbezoek bij optelt, kan het bedrag oplopen tot zo’n €1900. Kun je nagaan wat de kosten tegenwoordig zullen zijn…

Milieubesparend

Borstvoeding is beter voor het milieu. Voor het maken, verpakken en klaarmaken van kunstvoeding zijn heel wat milieubelastende (wegwerp)materialen nodig. Voor borstvoeding heb je in het gunstigste geval niets nodig. Mocht je kolven, dan heb je voornamelijk te maken met duurzame materialen die lang meegaan.

Minder kans op botontkalking

Borstvoeding verkleint de kans op osteoporose (botontkalking) na de menopauze (overgang).

Et cetera...

Er zijn nog veel meer voordelen van borstvoeding voor jou als moeder te bedenken! Wanneer je een aantal specifieke vragen hierover hebt, kun je gerust contact opnemen met Borstvoedingspraktijk Voor Jou.