Wanneer je je melk afkolft, is het goed om te weten waar je allemaal rekening mee moet houden wat betreft het bewaren en weer opwarmen van de melk. Hieronder vind je uitgebreide informatie volgens de officiële richtlijnen. De ene moeder gaat hier wat soepeler mee om dan de andere. En het ligt er natuurlijk ook aan of je kindje ziek en/of prematuur is: in dat geval raden we aan om deze richtlijnen wat strikter te volgen.
Je kunt je gekolfde melk opvangen en bewaren in glazen of harde plastic (polypropyleen) flesjes. Plastic zakjes of ijsblokjeszakjes worden afgeraden bij premature (te vroeg geboren) of zieke kindjes. Door plastic zakjes of polyethyleen materiaal gaan meer levende cellen uit moedermelk verloren en er is grotere kans op lekkage door schade.
Schoonmaken van je kolfmateriaal
Het koelen van de gekolfde melk vindt het liefst plaats volgens onderstaande richtlijnen. De praktijk leert ons dat een wat soepelere omgang met de regels meestal ook goed gaat. Dit wordt echter streng afgeraden bij zieke of premature kindjes.
Houdbaarheid van moedermelk
De houdbaarheid van de gekolfde melk is het meest veilig volgens onderstaande richtlijnen. De praktijk leert ons dat een wat soepelere omgang met de regels meestal ook goed gaat. Dit wordt echter streng afgeraden bij zieke of premature kindjes.
Tot 8 dagen
Je kunt bevroren melk achter in de koelkast langzaam laten ontdooien. Zet op het label
de starttijd van ontdooien, zodat je niet de 24 uur overschrijdt voor gebruik.
Het is soms lastig om te bepalen hoeveel melk je kindje nu per flesje zou moeten drinken als je normaal gesproken borstvoeding geeft. De hoeveelheid milliliters is niet 1 op 1 te vergelijken met wat je klaarmaakt als je kunstvoeding geeft, omdat kunstvoeding andere eiwitten bevat. In de meeste gevallen is er van moedermelk dus minder milliliters nodig in vergelijking met kunstvoeding om het zelfde groeieffect te bereiken.Op de site van La Leche League Nederland vind je uitgebreide informatie èn een rekentabel waarin je kunt zien hoeveel moedermelk jouw kindje gemiddeld per flesje nodig heeft.
NB. Is jouw kindje prematuur (te vroeg geboren), dysmatuur (te klein voor de bevaltermijn) of macrosoom (te groot voor de bevaltermijn)? Dan kan het zijn dat hij/zij een andere drinkbehoefte heeft. Neem dan even contact op met Borstvoedingspraktijk Voor Jou voor een advies op maat.
Copywright