Blokvoeden

Wanneer je last hebt van overproductie is het handig om je borsten wat minder vaak te stimuleren. Als je dat lang genoeg doet, gaat er een signaal naar je lichaam dat de melkproductie wat naar beneden bijgesteld kan worden. Blokvoeden is een methode om jouw productie wat te verminderen.

Minder stimuleren

Als je jouw overproductie wilt verminderen, zul je minder vaak van borst moeten wisselen. Je kindje krijgt dan in principe één borst per voeding en als hij/zij binnen 1-2 uur opnieuw wil drinken, krijgt je kindje nogmaals dezelfde borst.

De andere borst wordt op dat moment niet gestimuleerd, waardoor de melk er wat langer in blijft zitten; jouw lichaam geeft deze borst daardoor uiteindelijk het signaal dat er dus minder melk nodig is.

Resetten?

In veel gevallen kun je het blokvoeden starten na eenmalig resetten. Het is belangrijk dat je alleen reset na overleg met je lactatiekundige! Soms moet het resetten na 24 of 48 uur nog eens herhaald worden. Overleg dit ook met je lactatiekundige.

Direct na het resetten van je borst, laat je je kindje aan de bijna lege borst drinken. Je kindje krijgt daardoor lekker veel vette melk binnen, waardoor het maagje wordt gekalmeerd en je kindje een heerlijk verzadigd gevoel krijgt.

 

Blokvoeden

Na eventueel gereset te hebben, wordt de dag in blokken van bijvoorbeeld drie of vier uur ingedeeld (dit overleg je met je lactatiekundige). Tijdens zo’n blok krijgt je kindje, bij hongersignalen, steeds dezelfde borst. Je kindje mag dus nog steeds lekker op verzoek gevoed worden, alleen het tijdsblok bepaalt welke borst dat is. Hierdoor heeft de andere borst een ‘poosje rust’ en wordt niet vaak gestimuleerd. Dit geeft een signaal aan het lichaam dat de productie wat naar beneden bijgesteld mag worden. En dat was nou juist de bedoeling!

Een voorbeeld

Stel je hebt afgesproken met je lactatiekundige dat je gaat blokvoeden in blokken van 3 uur.

Tussen 7.00 - 10.00u krijgt je kindje bij hongersignalen de linkerborst. 

Daarna start het volgende blok: tussen 10.00 - 13.00u krijgt je kindje alleen de rechterborst. 

Van 13.00 - 16.00u weer alleen links, en van 16.00 - 19.00u alleen rechts, etc.

Logisch?!

Maar als mijn kindje in zo’n blok nou heel vaak aan de borst drinkt? 

Dan stimuleert hij die borst toch juist extra veel? Dat klopt, maar doordat je kindje zo frequent drinkt, heeft die borst weinig kans om helemaal vol te raken. Je kindje drinkt de borst dus steeds verder leeg, waardoor het vetgehalte steeds hoger wordt. Je kindje voelt zich uiteindelijk eerder verzadigd en zal steeds minder vaak om voeding vragen. En heeft ook nog eens minder last van krampen. Twee vliegen in een klap!

Niet ‘voorkolven’!

Bij overproductie lijkt het soms heel logisch om wat melk - voorafgaand aan het aanleggen - af te kolven. Om de spanning er af te halen. Je loopt echter op deze manier het risico dat je borsten meer melk gaan aanmaken: voor de kolf en voor je kindje… 

Wanneer je borsten erg op spanning staan, kun je er dus beter voor kiezen om even goed te masseren. Je eerste melk schiet dan al een beetje toe en kun je laten weglopen in een bakje of handdoekje. En door het masseren maak je een heerlijke milkshake van zoete en vette melk..

Overige behandelingen

Behalve één borst per keer geven, resetten en blokvoeden, zijn er nog meer manieren om de productie wat naar beneden bij te stellen. 

Kruiden kunnen hierin goed helpen, mits met beleid ingezet. Overleg dus altijd met je lactatiekundige of en welke methode het beste bij jouw situatie en wensen past! 

Copywright