Een eliminatietest is de meest gebruikte en betrouwbare test om te achterhalen of je kindje last heeft van een voedselallergie. De test gaat uit van het weglaten (=elimineren), weer geleidelijk introduceren en opnieuw weglaten van de verdachte voedingsmiddelen.
Weglaten van verdachte voedingsmiddel
Je begint de eliminatie met het allergeen waarvan je denkt dat dit de klachten veroorzaakt, óf met de 3 grootste groepen allergenen: koemelk, kippenei en soja.
Tijdens deze fase worden zowel de ‘echte/zichtbare’ voedingsmiddelen weg gelaten uit je dieet (melk, ei, sojamelk), alsook de voedingsmiddelen waarin deze stoffen verwerkt zijn (roomboterkoekjes, eierkoeken, etc.). Je zult dus echt even op de ingrediëntenlijst van elk product moeten kijken. Gelukkig wordt het tegenwoordig steeds meer verplicht om allergenen vetgedrukt op de verpakking aan te geven.
De Stichting Voedselallergie heeft een handig overzicht waarmee je in één keer kunt zien waar je per allergeen op moet letten bij het lezen van de etiketjes.
Opnieuw weglaten van verdachte voedingsmiddel
Wanneer je kindje binnen een week opnieuw klachten krijgt bij de provocatietest van ‘Fase 2’, laat je het voedingsmiddel weer uit je dieet.
Als de klachten vervolgens verdwijnen, is dat je bevestiging dat het om een voedselovergevoeligheid gaat.
Raadpleeg een diëtist voor dieetadviezen en evt. supplementatie!
Copywright