Hoe gebruik ik de huurkolf?

Wanneer je een kolf huurt bij Borstvoedingspraktijk Voor jou, krijg je de Medela Symphony huurkolf mee. Op deze pagina lees je hoe de de kolfset in elkaar doet en hoe je de kolf moet gebruiken.Kolfsetje in elkaar zetten

Voor je begint

  • Was je handen; ook goed onder je nagels schoonmaken.
  • Neem je tepels en tepelhof af met wat water (geen zeep!).

Melk afkolven


Belangrijk!

Het is belangrijk dat je tepel precies in het midden van het kolfschild zit. Anders kan deze gaan schuren langs de randjes. Mocht je twijfelen of je wel de goede maat hebt, neem dan even contact op met de praktijk. We kijken graag even met je mee en je kunt, indien nodig, meteen een grotere of kleinere maat aanschaffen en meenemen. 

Wees de eerste (paar) keer niet teleurgesteld...
Zeker wanneer je nog maar net bevallen bent, is het normaal dat er de eerste (paar) keer geen melk komt, of misschien maar enkele druppels. Een kolfapparaat kan alleen maar een vacuüm creëren, in tegenstelling tot een kindje dat een negatief vacuüm maakt en tegelijkertijd ook nog eens met de tong de melk naar buiten masseert. Het belangrijkste bij kolven direct aan het begin van je kraamtijd, is het prikkelen en stimuleren van de melkproductie. 
Hoe je er voor kunt zorgen dat je zo optimaal mogelijk kolft, lees je hier!

Druk de aan/uit-knop  in om de borstkolf in te schakelen. Het Maintain-programma begint automatisch met de stimulatiefase na het indrukken van de aan/uit-knop.


Wanneer je jouw productie nog op gang moet brengen na de bevalling, heeft de kolf een speciaal Initiate-programma! Om deze te starten, druk je na het inschakelen van de kolf, binnen 10 seconden op de knop met de twee druppels. 

  • Het Initiate-programma duurt 15 minuten en heeft diverse korte pauzes ingelast.
  • Gebruik het Initiate-programma direct na de geboorte. Je kunt overstappen op het Maintain-programma (zie instructies vanaf stap 3) wanneer je minstens 3 maal 20ml per kolfsessie hebt gekolfd, of wanneer je na 5 dagen nog geen toename van de productie hebt gezien.

Stel het maximaal comfortabel vacuüm voor de stimulatiefase in. Afkolven mag geen pijn doen. Pijn zorgt er voor dat de melk minder makkelijk toeschiet. Ook verhoogt pijn je productie niet. De druppels op de display geven het vacuümniveau aan. Hoe meer druppels, hoe sterker het vacuüm.

De borstkolf schakelt na twee minuten automatisch over naar de afkolffase. 

Als de melk eerder begint te stromen, druk je op de druppeltoets om over te schakelen naar de afkolffase.

Stel het maximaal comfortabel vacuüm voor de afkolffase in. De balkjes op de display geven het vacuümniveau aan. Hoe meer balkjes, hoe sterker het vacuüm.

Ga door met afkolven totdat je melk niet meer zo hard druppelt/sproeit. Je eerste toeschietreflex loopt op zijn einde. Het beste kolfresultaat krijg je door twee toeschietreflexen te kolven.

Schakel de borstkolf uit door op de aan/uit-knop te drukken.

Zet hem daarna meteen weer aan om een tweede toeschietreflex op te wekken en begin opnieuw bij stap 1.

Wanneer ook je tweede toeschietreflex weer uitdruppelt, kun je stoppen met kolven. De totale kolftijd kan dus best variëren tussen de 8 en 30 minuten. Dat verschilt erg per persoon.


Melk bewaren en opwarmen


Wil je weten hoe je jouw gekolfde melk het beste kunt bewaren en opwarmen? Klik dan hier!

Copywright