Pasteuriseren van moedermelk

Wanneer je spruw hebt, en je wilt je gekolfde melk toch bewaren voor later gebruik, kun je je melk pasteuriseren. Pasteuriseren wordt ook veel gedaan wanneer je jouw teveel aan melk doneert aan het Moedermelk Netwerk. Verder kun je ook pasteuriseren wanneer je melk wat ‘zepig’ ruikt en je kindje wil het om die reden niet drinken. De meeste kindjes maakt het overigens niet uit.

Verschillende methoden

Er zijn verschillende methoden om moedermelk te pasteuriseren voor eigen gebruik. Een deel van de levende stoffen van je moedermelk gaat dood door het verhitten, maar dit heeft geen invloed op de voedingswaarde van je melk. Je kunt de melk, als deze vlak na het afkolven is gepasteuriseerd, nog tot acht dagen na het pasteuriseren gebruiken of je vriest het in voor een later moment.

Methode - Belletjes maken

Breng je melk in een pannetje, onder af en toe roeren, op hoog vuur tot aan het kookpunt. Dat is het moment dat er belletjes ontstaan. Haal het dan van het vuur en laat het snel afkoelen. Let op, dit kan snel gaan, dus blijf erbij. Daarna de melk snel afkoelen.

Methode - Exact 62,5 °C

Verhit de moedermelk in een pannetje op gemiddeld vuur tot 62,5 °C (de temperatuur kan gemeten worden met een voedselthermometer). Houd de melk gedurende 30minuten op 62,5 °C en roer regelmatig, zodat alle delen verhit worden. Daarna de melk snel afkoelen.

Methode - Onderdompelen in gekookt water

Zet een afgesloten flesje moedermelk in een pannetje met zoveel water dat het iets hoger komt dan de melk. Haal het flesje weer uit het water. Breng het water aan de kook en haal het dan van het vuur. Zet de fles melk weer in het water. Laat dit 15min. staan. Tussendoor de fles zwenken, zodat de melk overal even warm wordt. Daarna de melk snel afkoelen.

Methode - Net niet aan de kook brengen

Zet een afgesloten flesje moedermelk in een pannetje met zoveel water dat het iets hoger komt dan de melk. Laat het flesje in het water staan terwijl het water aan de kook wordt gebracht. Haal de fles uit het water zodra het water kookt. Daarna de melk snel afkoelen.

Methode - Overgieten met gekookt water

Zet een afgesloten flesje moedermelk in een pannetje. Giet er zoveel kokend water overheen dat het flesje net niet onder water komt. Laat dit 30 minuten staan. Tussendoor de fles zwenken zodat de melk overal even warm wordt. Daarna de melk snel afkoelen.

Na elke methode de melk snel afkoelen

Na het pasteuriseren wordt de fles melk in een snel tempo afgekoeld. Dit kan onder koud stromend water of in de vriezer. De fles melk tijdens dit proces een paar keer zwenken zodat alle delen gekoeld worden. Hierna is de melk gereed voor gebruik, koelkast of voor invriezing.

Copywright