Prenataal kolven is het met de hand kolven tijdens de zwangerschap om colostrum (de eerste moedermelk) te verzamelen. De belangrijkste reden om dit te doen, is om te voorkomen dat je kindje bijgevoed moet worden met kunstvoeding. Prenataal kolven wordt in Nederland geadviseerd vanaf 37 weken zwangerschap.
In principe zijn er geen redenen om niet te mogen handkolven in de zwangerschap. Bij prenataal kolven komt er namelijk heel wat minder oxytocine (hormoon dat o.a. zorgt voor weeën) vrij, dan bij een orgasme. Dus pas wanneer je arts/verloskundige je afraadt om seks te hebben, is het niet verstandig om prenataal te kolven. In alle andere situaties kun je gewoon kolven in je zwangerschap. Er zijn immers genoeg vrouwen die een ouder kindje borstvoeden terwijl ze zwanger zijn, zonder dat ze te vroeg bevallen of andere problemen ervaren.
Omdat er echter nog niet veel grootschalig onderzoek is gedaan naar prenataal kolven en de eventuele risico’s, wordt in Nederland het prenataal kolven pas geadviseerd vanaf 37 weken zwangerschap. Vrouwen die bekend zijn met een premature bevalling in de voorgeschiedenis, bloedingen tijdens de zwangerschap of afwijkingen aan de baarmoeder, wordt vooralsnog afgeraden om prenataal te kolven.
Het algemene advies is om te starten
vanaf 37 weken zwangerschap. Wanneer je weet dat je vroeger gaat bevallen en
men kan de bevalling niet meer tegenhouden, kun je ook al eerder prenataal
kolven. Je zou ook eerder kunnen beginnen wanneer je weet dat je bij 37 weken
al ingeleid gaat worden. Overleg in dat geval even met je lactatiekundige,
verloskundige of arts.
Je kunt 2-3 keer per dag ong. 10 min met de hand kolven. De eerste keer is het vaak fijn om prenataal te kolven na/onder een warme douche/bad.
Soms komt er de eerste paar keren nog niets. Je moet de techniek nog even onder de knie krijgen. Neem hier de tijd voor. Ook zit jouw placenta natuurlijk nog in jouw lichaam en deze scheid hormonen af die een grote melkproductie nog afremmen. Na de geboorte van de placenta kunnen jouw melkklieren vol aan het werk!
Sommige vrouwen kolven een paar druppels per keer, anderen een paar milliliter. Afhankelijk van de hoeveelheid en of het in druppels of straaltjes er uit komt, kun je de melk opvangen op een lepel, in een bakje/schaaltje of boven een schoteltje.
Wanneer je veel harde buiken krijgt van het kolven, kun je hier het beste even mee stoppen en later nog eens proberen. Blijven de contracties komen? Overleg bij twijfel met je arts/verloskundige.
Je kunt je borsten het beste op het handkolven voorbereiden door ze even te masseren. Borstmassage kun je bij beide borsten tegelijk toepassen, of elke borst apart masseren. Het is maar net wat jij handig vindt. Ook hiermee help je je borsten opwarmen en gaan je bloedvaten en melkgangen meer open staan.
Inspiratie nodig? Hieronder wat ideeën om je borsten te masseren:
Copywright