Rechtop zittend voeden

Wanneer je kindje lekker nieuwsgierig is geworden naar de wereld om hem/haar heen, lekker beweeglijk is, of wanneer het voor je kindje belangrijk is om goed rechtop te zitten tijdens het drinken (bijv. bij een slikafwijking of verminderde spierspanning in het kaakgebied), kun je natuurlijk jouw aanleghouding hierop aanpassen. Het voeden in een rechtop zittende houding, wordt ook wel de 'Australian Hold' genoemd.

Een stappenplan

Belangrijk is dat je allereerst zelf lekker gaat zitten. 

  • Je kindje zit op één van je benen, met het bovenlijfje lekker dicht tegen je aan. 

  • Wanneer je kindje inzakt, kun je eenvoudigweg het bovenlijfje steviger tegen je aandrukken. 

  • Let op dat je kindje drinkt met het kinnetje omhoog en niet met de kin op de borst; hierdoor is de aanhap optimaal groot en kan je kindje de melkstroom beter verwerken.

  • Niet tegen het achterhoofdje drukken, omdat je kindje zich hierdoor uit reflex gaat afzetten en het gevaar bestaat dat hij/zij alleen jouw tepeltop vast pakt; pijnlijk!

Help! Het lukt niet...

Wanneer de houding even niet lekker lukt, kun je de volgende punten nalopen en aanpassen:
  • Moet jouw kindje naar beneden aanhappen? Als jouw kindje met de kin op de borst moet om bij de tepel te kunnen, is aanhappen vaak erg moeilijk en pijnlijk. Trek je kindje dan wat dichter naar je toe, of strek je bovenlichaam, zodat hij/zij meer in een 'koekhap'-houding omhoog moet aanhappen.
  • Is je kindje snel afgeleid? Doe eens een interessante ketting om met opvallende kralen, of geef je kindje een speeltje in handen (autootje of poppetje). Eventueel kun je ook zo bijdraaien dat je kindje naar buiten of naar spelende broertjes/zusjes kan kijken.

Variaties

Je kindje kan schuin op schoot zitten, naast je zitten of op beide benen tegelijk. Je kunt zelfs voeden terwijl je kindje in een draagdoek of -zak zit. Varieer naar behoefte!

Copywright