Resetten

Net zoals te weinig melk voor uitdagingen kan zorgen, is ook het hebben van teveel melk vaak lastig. Wanneer je graag je productie wat beter wilt afstemmen op wat je kindje nodig heeft, maar je borsten 'redden het niet' om minder vaak of minder goed geleegd te worden, dan kan resetten soms uitkomt bieden.

Vraag en aanbod in balans

Grof afgesteld

In de eerste 6 weken na je bevalling, zijn je borsten nog wat grof afgesteld: ze komen soms wat vertraagd op gang na uitgebreid stimuleren, of ze reageren juist iets te enthousiast op een beetje extra stimulatie en produceren enorm veel melk. Een luxeprobleem, maar vaak net zo lastig als te weinig melk hebben...

Uitdagingen bij teveel melk

Doorweekte zoogkompressen, een kindje met veel krampen, boeren en verslikken, frequente voedingen, verstoppingen of dreigende borstontsteking: een teveel aan melk kan je soms de hele dag bezig houden. Tijd voor een goed plan!

Noodoplossing!
Let op: het resetten is bedoeld als noodoplossing. Zet het resetten dan ook alleen in na overleg met je lactatiekundige.

Een stappenplan

Van jouw lactatiekundige heb je als het goed is een plan gekregen om jouw melkproductie voorzichtig wat naar beneden bij te stellen. Wanneer je borsten echter heel oncomfortabel of pijnlijk aanvoelen, kan resetten voor de nodige opluchting zorgen.

  • Verwarm je borst voor door een warme douche, of door een pamper te vullen met ‘heet’ water en deze een paar minuten om jouw borst te vouwen
  • Kolf je borst een keer zover ‘leeg’, totdat deze lekker soepel voelt.
  • Doe dit bij de borst die aan de beurt is, vlak voordat je kindje wil drinken. Leg na het resetten dus meteen aan. Zo krijgt je kindje de meer vettere (en laag in lactose) achtermelk en zullen de maag/darmen meer rust moeten krijgen.
  • Stel het resetten steeds wat meer uit, als het kan. Misschien moet je het de eerste dag wel 2 keer inzetten, kun je daarna al 3/4 dag zonder resetten, dan 24 uur zonder resetten, etc.
Probeer het resetten zo min mogelijk te doen, dus alleen wanneer je groot ongemak ervaart van de spanning op je borsten!

Copywright