Spruw is een schimmel/gistinfectie die veroorzaakt wordt door de gist Candida Albicans. Candida Albicans leeft normaal gesproken (in rustende vorm) op je huid, in je maagdarmkanaal en in het baringskanaal. Daar heb je dus geen last van. Soms verandert deze Candida in een ziekteverwekkende (pathogene) variant, waar je dus wèl klachten van kunt krijgen. Deze ziekteverwekkende variant dringt weefsels binnen en veroorzaakt ontstekingsreacties.
Je kindje kan besmet worden met Candida tijdens de bevalling, als je een vaginale schimmelinfectie hebt. Vervolgens kan je borst besmet raken doordat je kindje hieraan drinkt. Wanneer je wondjes aan je tepel hebt, is deze kans groter.
Ook kan het zijn dat jullie door derden besmet raken. Bijv. wanneer je kindje op de vinger van iemand zuigt die de pathogene (ziekmakende) Candida bij zich draagt.
In een enkel geval kan door lage weerstand spontaan een Candida-besmetting ontstaan bij moeder of kind, die door het borstvoeden heen en weer wordt overgegeven.
Het kan zijn dat de symptomen overduidelijk zijn, maar soms kan de diagnose ‘spruw/candida’ ook gesteld worden op alleen het typerende verhaal van pijn en onrust bij het drinken. Ook komt het regelmatig voor dat slechts één van beiden last heeft.
De behandeling van spruw moet altijd bij zowel
moeder als kind plaatsvinden. Zelfs als één van beiden geen klachten heeft.
Door het voeden en knuffelen vindt namelijk steeds herbesmetting plaats. Mocht
de behandeling van moeder en kind voor de tweede keer nog steeds onvoldoende
resultaat geven, dan is het belangrijk om ook de partner mee te behandelen.
Behandeling van spruw bestaat in principe altijd uit de volgende onderdelen:
Handen
Was je handen voor en na het voeden, na het luier verschonen en nadat je naar het toilet bent geweest of seks hebt gehad. Was je handen met warm water en zeep en gebruik zeer regelmatig een schone handdoek voor het afdrogen. Je kunt evt. ook tijdelijk keukenrol gebruiken voor het afdrogen.
Borsten
Maak je tepels en tepelhof na elke voeding even voorzichtig schoon met een wattenschijfje of gaasje gedrenkt in water met een scheut azijn. Dep je borsten daarna voorzichtig droog en pak regelmatig een schoon zoogkompres.
Dagelijks uitkoken
Kook dagelijks alles uit wat je gebruikt bij het voeden of afkolven. Denk hierbij aan speentjes, kolfonderdelen, tepelhoedjes, speelgoed dat in het mondje van je kindje komt, etc. Kook deze 10min in een pannetje water met een flinke scheut natuurazijn en droog daarna goed af.
Speentje verwisselen
Let er op dat je kindje niet het speentje van een ander gebruikt (en dat andere kindjes ook zeker niet het speentje van jouw kindje pakken). Vervang het speentje elke week.
Wassen op 60º-90º
Pak zeer regelmatig een schoon spuugdoekje en neem dagelijks een schone handdoek na het douchen/wassen. Was handdoeken, bh’s, ondergoed en andere kleding die je direct op je lijf draagt warm tot heet: het liefst 60-90º.
Medicatie voor moeder
Aanbrengen na elke borstvoeding
Wat ook goed werkt is de behandeling met Gentiaan Violet (GV) 1% oplossing. Gentiaan Violet is een paarse inkt die als antischimmelmiddel werkt. Neem contact op met je lactatiekundige om te overleggen waar je het middel kunt krijgen en vraag aan de verkopende partij hoe je het moet gebruiken. De Gentiaan Violet oplossing van de apotheek bevat doorgaans een te hoog gehalte aan alcohol, waardoor het mondje van je kindje en je tepels beschadigd kunnen raken.
Kokosolie
Kokosolie kan helpen bij milde vormen van Candida/spruw, of als dagelijkse verzorging om de herhalingskans te verkleinen.
Kokosolie kun je doorgaans gewoon bij de supermarkt of natuurwinkel krijgen. Het is een hard wit vet, dat olieachtig wordt wanneer je er met je vinger over veegt.
Je kunt kokosolie op je tepels, vaginaal en in het mondje van je kindje smeren. Veel mensen gebruiken het ook om te koken, dus je kunt het gewoon eten.
Het is belangrijk dat de kokosolie onbehandeld, niet verhit en niet ontgeurd is! Anders gaan de stoffen die de celwand van de schimmel afbreken juist verloren en werkt de olie niet.
Overige behandelingen
De meningen zijn verdeeld over het nut van een suikerbeperkt dieet ter bestrijding van Candida/spruw, maar men vermoedt dat een dieet met veel suikers voor een verminderde weerstand kan zorgen en zodoende de kans op Candida vergroot.
Hetzelfde geldt voor het anti-Candidadieet. Het is een pittig dieet: je mijdt voornamelijk graanproducten, overmatige suikers en mycotoxinen. Meer informatie vind je onder andere op de site van het Voedingscentrum.
Copywright