Oxytocine neusspray

Voor het toeschieten van jouw melk heb je Oxytocine nodig. Soms is er echter sprake van omstandigheden, waarbij je wel voldoende melkproductie hebt, maar het toeschieten van jouw melk niet vanzelf gaat. 

Hoe werkt 'toeschieten'?

Toeschieten is het proces waarbij jouw moedermelk vanuit de melkkliertjes richting de tepel ‘gestuwd’ wordt. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon oxytocine, ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd. 

Wanneer jouw kindje aan de borst ligt en begint te zuigen, worden de tepel en tepelhof gestimuleerd. Vervolgens krijgen jouw hersenen het signaal om de melk toe te laten schieten: de toeschietreflex (TSR)!
Oxytocine zorgt ervoor dat de spiertjes rondom de melkkliertjes zich samentrekken. Deze melkkliertjes hebben als het ware verzamelholtes, vol melk. Deze melk wordt door het samentrekken van de spiertjes in de melkkliertjes met kracht door de melkkanalen gestuwd, richting de tepel. Jouw melk gaat dan lekker stromen en je kindje kan hierdoor makkelijk drinken. 

Soorten toeschietreflexen

Bij elke moeder verloopt het toeschietreflex anders. Bij de een begint de melk meteen te lopen als zij aan haar kindje of kolfapparaat denkt, bij de ander na een paar minuten drinken/kolven. De een heeft een rustig stroompje, de andere een 'sproeier'. Alle soorten toeschietreflexen zijn normaal.

Hoe hard of snel jouw TSR is, kan afhangen van de volheid van jouw borsten (hoe meer gestuwd jouw borsten, des te harder de TSR), maar is vooral afhankelijk van wat er gewoon bij jouw lichaam past. Een krachtige TSR hoeft dus niet perse te betekenen dat je ook te maken hebt met een grote productie. Het krachtig toeschieten kan ook gewoon bij jou passen, ongeacht jouw melkproductie.

Oxytocine neusspray

Soms lukt het gewoon even niet en heb je een handje hulp nodig. Het hormoon Oxytocine is namelijk ook in een kunstmatige variant te verkrijgen: Syntocinon neusspray. Deze neusspray kun je voorafgaand aan een voedings- of kolfmoment gebruiken om jouw toeschietreflex te bevorderen. De spray zorgt er voor dat de spiertjes rondom de melkkliertjes samentrekken en de melk richting de tepel stuwen.

Syntocinon neusspray is alleen op recept verkrijgbaar bij de apotheek: jouw lactatiekundige, (huis)arts of verloskundige kunnen een recept voor jou uitschrijven.

NB. Oxytocine neusspray zorgt niet voor meer melkproductie, maar alleen voor het toeschieten van de reeds aanwezige melk. Heb jij productieproblemen? Lees dan hier wat je daar aan kunt doen, of vraag jouw lactatiekundige om hulp! 

Syntocinon® Neusspray 40 IE/mL
Spray 2 tot 5 minuten voor aanvang van borstvoeding of kolven 1 maal in een of beide neusgaten

Zelf jouw toeschietreflex opwekken

Als het toeschieten niet vanzelf gaat, zijn er een aantal trucs die je zelf kunt doen, om dit toch voor elkaar te krijgen. 

Algemene tips

Als je ontspannen bent, heb je grotere kans dat je melk makkelijker toeschiet. Maar hoe kun je dit voor elkaar krijgen als je moet kolven op een drukke (werk-)dag?
  • Zorg er voor dat je in een kamer zit met een aangename temperatuur.
  • Zoek wat afleiding.
  • Zorg er voor dat je aan je kindje denkt, door een foto, filmpje, het ruiken aan zijn/haar kleertjes of een knuffeltje.
  • Ga wat TV kijken, speel met je mobiele telefoon terwijl je wacht op je toeschietreflex.
  • Drink iets warms.
  • Voor extra trucs tijdens het kolven klik je hier

Warmte

Je melk stroomt ook een stuk gemakkelijker wanneer je borsten warm zijn, omdat je bloedvaten en melkkanalen dan verwijd zijn. Probeer deze tips eens!
  • 2-3 minuten borstmassage voor aanvang van het kolven (zie kopje ‘Borstmassage’)
  • Leg een uitgewrongen natte, warme washand, katoenen luier/pamper of kleine handdoek op je borsten. Het water moet zo warm zijn, dat je het net kunt hebben aan je huid.
  • Hang met je borsten in een wasbak gevuld met warm water, of spoel ze even onder een warme douche af. Daarna meteen bedekken met een warme handdoek en gaan kolven.
  • Leg een handwarmer/gelpack als een zoogkompres in je BH.
  • Leg een kersenpittenzakje, dat je in de magnetron of over hebt verwarmd, op je borsten.
  • Wanneer je een infraroodlamp gebruikt, krijg je ook meer dieptewarmte. Let er op dat je huid niet te warm wordt. Masseer ondertussen zachtjes je borsten.

Borstmassage

Borstmassage kun je bij beide borsten tegelijk toepassen, of elke borst apart masseren. Het is maar net wat jij handig vindt. Ook hiermee help je je borsten opwarmen en gaan je bloedvaten en melkgangen meer open staan.
  • Masseer zachtjes de bovenkant van de borst, dicht bij de borstkas. Maak draaiende bewegingen met je vingers en verplaats de vingers elke paar seconden een stukje verder tot je de hele borst gehad hebt. Werk hierbij als in een spiraal steeds verder naar binnen toe, richting de tepel.
  • Strijk met je hele hand van buiten richting de tepel. Trommel hierbij zachtjes met je vingertoppen. Pas dit ook toe op je hele borst.
  • Buk voorover en schudt je borsten even ‘los’. Doordat de zwaartekracht meehelpt, schiet je melk eerder toe.
  • Masseer je beide tepels met een vlakke hand. Maak hierbij een draaiende beweging.
  • Plaats beide handen bovenop en onder de borst. Beweeg ze heen en weer. Doe het zelfde met beiden handen links en rechts op de borst. 
  • Streel als laatste nog even met de rugkant van je vingers van buiten naar binnen richting de tepelhof.

Copywright