Voeden in zijligging

Wanneer je last hebt van een wond of hechtingen na je bevalling, of gewoon, wanneer je het lekker vindt om op je zij te liggen tijdens het voeden, is de zijligging een perfecte en relaxte houding om borstvoeding te geven. Ook wanneer je melk wat snel stroomt, kan het rustiger zijn om in deze houding te voeden.

Een stappenplan

Belangrijk is dat je allereerst zelf lekker op je zij gaat liggen op bed. Stop een lekker kussen onder je hoofd en ontspan

  • Leg de arm waar je op ligt relaxt naar boven. Het is hierbij handig dat alleen je hoofd op het kussen ligt (dus niet ook je schouder).
  • Daarna schuif je pas je kindje naar je toe en trek je hem/haar dicht tegen je buik, buik-tegen-buik.
  • Het is belangrijk dat je kindje jou lekker kan aankijken, dus een beetje omhoog moet kijken, om de tepel groot te kunnen aanhappen.
  • Wanneer je je kindje wilt laten aanhappen, hoef je alleen maar de billetjes of onderrug dichter naar je toe te trekken. 
  • Niet tegen het achterhoofdje drukken, omdat je kindje zich hierdoor uit reflex gaat afzetten en het gevaar bestaat dat hij/zij alleen jouw tepeltop vast pakt; pijnlijk!
Bron: Borstvoeding in beeld (LLL)

Help! Het lukt niet...

Wanneer de houding even niet lekker lukt, kun je de volgende punten nalopen en aanpassen:
  • Ligt je arm ontspannen omhoog?  Het kan zijn dat je jouw arm naar beneden hebt gelegd om je kindje te helpen aanhappen. Dit zorgt vaak voor druk tegen het achterhoofdje en spierpijn bij jou; niet handig dus...
  • Moet jouw kindje naar beneden aanhappen? Als jouw kindje met de kin op de borst moet om bij de tepel te kunnen, is aanhappen vaak erg moeilijk en pijnlijk. Trek je kindje dan wat meer naar onderen zodat hij/zij meer in een 'koekhap'-houding omhoog moet aanhappen.
  • Schuift jouw kindje steeds te ver omhoog? Probeer dan je benen eens wat meer te strekken. Het kan zijn dat je kindje zich steeds op jouw bovenbeen afzet en het hoofdje in jouw oksel verstopt ;-)
  • Ligt je kindje wel echt buik-tegen-buik, of moet hij/zij met het hoofdje helemaal opzij draaien om te drinken? Drinken in een rechte lijn is makkelijker dan met het hoofdje flink opzij. Haal eventueel ook een dikke omslagdoek even weg en leg die na een goede aanhap pas weer over jouw kindje heen. 
  • Kan jouw kindje de tepel niet vinden? Bijvoorbeeld omdat deze in de matras ligt, of teveel richting plafond wijst? Kantel dan jouw lichaam een beetje richting matras of plafond. Gebruik eventueel een lekker kussen in jouw rug of onder je schouder om ontspannen te kunnen blijven liggen. 

Copywright