Melkproductie verhogen

Soms is jouw melkproductie tijdelijk verminderd, bijvoorbeeld nadat je ziek bent geweest, of wanneer je weer start met werken of menstrueren. Ook kan het zijn dat je na de bevalling sowieso moeite hebt om jouw melkproductie op peil te krijgen. In al deze gevallen kun je verschillende dingen doen om je productie een mooie boost te geven.

Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken van te weinig melkproductie.
  • Ruim bloedverlies bij de bevalling
  • Andere complicaties of ingrepen tijdens de bevalling, waardoor je kindje niet wil drinken of misselijk is
  • Langdurige scheiding van moeder en kind (bijv. bij opname op de afdeling Neonatologie)
  • Voeden op vaste tijden, terwijl je kindje aangeeft graag eerder te willen drinken dan 'gepland
  • De tijd aan de borst beperken, terwijl je kindje nog niet uitgedronken is
  • Te snel wisselen van borst, terwijl de eerste borst nog niet voldoende soepel gedronken is
  • Matige aanhap- of drinktechniek
  • Medicatiegebruik die van invloed is op de melkproductie
  • Een borstoperatie
  • Verstopt melkkanaal of borstontsteking
  • Ziekte of langdurige stress
  • Medicatiegebruik of anticonceptie die van invloed is op de melkproductie
  • Menstruatie of zwangerschap
  • In een heel enkel geval heeft een vrouw onvoldoende melkklierweefsel in aanleg. Jouw lactatiekundige kan met je onderzoeken of dit ook bij jou het geval is. 

Een goed begin is het halve werk

Huid-op-huidcontact

Pas zoveel mogelijk huid-op-huidcontact toe: stop je kindje lekker achter je shirt en ga een poosje samen zitten/liggen. Let goed op subtiele voedingssignalen. Door het huid-op-huidcontact komt er oxytocine vrij, wat de melkproductie en ontspanning bevordert.

Je kindje bij jou op de kamer

Probeer je kindje zo mogelijk bij jou op de kamer te laten slapen. Op deze manier wordt je snel wakker van de vroege hongersignalen: wakker zijn en bewegen, sabbelen op de handjes, beginnende onrust. Wanneer je kindje op zijn/haar eigen kamertje slaapt, wordt je pas wakker van huilen, het laatste hongersignaal dat een kindje geeft. Hierdoor is veel energie van je kindje al verloren gegaan en kan het aanleggen moeizamer gaan en stressvol zijn voor zowel jou als je kindje.

Vermijden

Speentje? Beperk het gebruik van een speentje zoveel mogelijk, zodat je kindje niet moe wordt van het zuigen hierop en je de voedingssignalen goed kunt herkennen.

Knellende beha?

Draag geen beha die knelt (bijv. door strakke banden of beugels). Dit kan melkkanaaltjes dichtdrukken en juist weer een ontsteking veroorzaken. Vaak is het fijner om een stevig spaghettitopje te dragen.

Vraag en aanbod

Hoe vaker en hoe beter je borst leeg gedronken of gekolfd is, des te meer melk je borsten gaan produceren. Hoe je dit kunt doen?

Borstcompressie

Borstcompressie zorgt er voor dat je borst elke voedingsronde goed soepel gedronken wordt.

Vaker aanleggen

Probeer je kindje wat vaker aan te leggen en zo je borsten te prikkelen meer melk te maken.

Twee borsten per keer

Probeer elke voedingsronde twee borsten aan te bieden, zodat beide borsten gestimuleerd worden om meer melk te maken.

Wisselvoeden

Als je kindje minder actief drinkt (steeds na 2-3 zuigbewegingen weer slikt), haal je je kindje van je borst af en leg je direct aan je andere borst aan. 

Dit herhaal je min. 4 keer (om ook de vette achtermelk te geven). 

Je kindje zal actiever drinken, omdat je kindje steeds wakker/gestimuleerd wordt, je borst inmiddels weer wat voller is geworden en makkelijker te legen zal zijn. 

Tevens stimuleer je je borsten optimaal. Geef wisselvoedingen i.c.m. compressie om er voor te zorgen dat je kindje ook de vettere achtermelk krijgt.

Masseren

Door je borsten voorafgaand aan een voedings- of kolfmoment te masseren, stimuleer je de toeschietreflex en maak je een mooie 'milkshake' met de wat vettere bestanddelen van jouw melk.

Voeden op verzoek

Dus wanneer je kindje maar wil en hoe lang je kindje maar wil. 

Let goed op het verschil tussen actief drinken en af en toe sabbelen. Dit laatste is meer voor comfort dan dat je kindje nog effectief drinkt. Pas in dat geval compressie toe.

Kolven

Nakolven

Wanneer je je kindje niet vaker kunt/wilt voeden, kun je na een voeding aan de borst extra kolven om jouw productie te stimuleren. Kolftips vind je hier.

Powerkolven

Met powerkolven (ook wel clusterkolven genoemd) probeer je het clustergedrag van je kindje na te bootsen; je kindje doet dit wanneer hij je productie een extra boost wil geven.

Probeer 1 of 2 keer per dag (2-3 dagen achter elkaar) een uurtje te powerkolven. Meestal merk je na 2-3 dagen een mooie productietoename.

Medicatie en kruiden

Kruidencapsules Er zijn kruiden die van oudsher bekend staan om hun productiestimulerende werking. Een fijn voorbeeld hiervan zijn Boezemvriendjes. Ook verkrijgbaar bij Borstvoedingspraktijk Voor Jou.

Medicijnen - Wanneer bovenstaande adviezen en de kruidencapsules onvoldoende werken, kun je de huisarts vragen om Domperidon voor te schrijven. Overleg altijd eerst even met je lactatiekundige welke dosering het meest geschikt lijkt voor jouw situatie.

Neusspray - Wanneer je moeite hebt om jouw melk te laten toeschieten, kun je ter ondersteuning een neusspray gebruiken met de synthetische variant van het hormoon oxytocine: Syntocinon neusspray. De spray helpt niet tegen te weinig melk; het is alleen geschikt voor het opwekken van een toeschietreflex.

Voedingsadviezen voor een optimale melkproductie

Kruiden

Eet/drink geen dingen met salie of munt. Dit zijn kruiden die de productie flink kunnen remmen. Neem venkel en anijs met mate voor een stimulerend effect. Kruiden die goed werken of als thee gedronken worden: Luzerne, Spirulina, Galega, Frambozenblad, Biergist, Grote brandnetel en Shatavari.

Voedingsadviezen
 

Drink ruim voldoende en zorg dat je genoeg eet. Eet regelmatig haver(mout), beschuit met (anijs)muisjes, knoflook, gember, cashewnoten, amandelspijs, verse papaja’s en ananas.

Copywright